14 Kasım Dünya Diyabet Günü Etkinliği Gerçekleştirildi.

Toplumsal Katkı Faaliyetleri kapsamında Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim elemanları Öğr. Gör. Ebru BOZCU ve Öğr. Gör. Selen ÖZDEMİR tarafından planlanan etkinlik Sağlıklı Yaşam Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Handan AYDIN KAHRAMAN’ın iş birliği ile 14.11.2023 tarihinde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Dünya Diyabet Günü kapsamında toplumdaki bireylere Diabetes Mellitus hastalığına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Etkinlik kapsamında Hastanenin B Blok girişinde stant kuruldu. Standı ziyaret eden 234 bireye Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim elemanları ve Hemşirelik Bölümü 2. ve 4. sınıf olmak üzere toplamda 24 öğrencimiz tarafından;
• Diyabet nedir?
• Diyabetin risk faktörleri nelerdir?
• Diyabette görülen sık belirtiler nelerdir?
• Diyabetten korunma önlemleri nelerdir?
el broşürleri eşliğinde eğitim verilmiştir. Eğitim sonrasında bireylerin kan şekeri ölçümleri yapılmıştır. Kan şekeri ölçüm sonuçları Sağlık Bakanlığının açlık ve tokluk kan şekeri düzeylerine göre değerlendirilmiş olup prediyabet ve diyabet riski taşıyan bireyler dahiliye veya endokrin polikliniklerine yönlendirildi.
Düzenlenen etkinliğe Fakültemiz Dekanı aynı zamanda Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nadiye ÖZER, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Sevil KARAHAN YILMAZ ve Doç. Dr. Meryem FIRAT, Hemşirelik Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nadire YILDIZ ÇİLTAŞ ve öğretim elemanları iştirak ettiler.
Yerel basının katılımıyla Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Nadiye ÖZER konuya ilişkin, “Bugün 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak anılmaktadır. Diyabet, evrensel bir halk sağlığı sorunu olup, %80 oranında önlenebilir bir hastalıktır. Bu nedenle farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 14 Kasım’da Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmaktadır. Bu amaçla, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesi iş birliğiyle Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı ve Sağlıklı Yaşam Kulübü tarafından oluşturulan stantta, halkın bilinçlenmesine yönelik önemli bilgiler sunmaktadır.” ifadelerine yer verdi.
Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Öğr. Gör. Ebru BOZCU konuya ilişkin, “Son zamanlarda kronik hastalıklarda gerek dünyada gerekse ülkemizde ciddi anlamda artışlar gözlemleniyor. Diyabet, bu hastalıkların başında gelen önemli bir halk sağlığı sorunudur. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında, bizler toplumumuzda farkındalık oluşturmak, eğer hastalık varsa erken evrede teşhis edilip tedavi sürecine başlamak amacıyla hastanemizin iş birliğiyle hocalarımızla beraber bir stant açtık. Temel amacımız ise toplumumuzu diyabet konusunda aydınlatmak.” ifadelerine yer verdi.
Sağlıklı Yaşam Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Handan AYDIN KAHRAMAN konuya ilişkin, “Diyabetin dünya genelinde yaygın bir sorun olduğunu belirterek, Sağlıklı Yaşam Kulübü olarak toplumumuzu bu konuda bilinçlendirmek adına bu tür bilgilendirmeleri yaparak halkımızın sağlığını korumayı, geliştirmeyi ve sağlıklı yaşam davranışlarını kazandırmayı hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi. Toplum tarafından yoğun ilgi görülen stantta bireylere diyabet hakkında eğitim verilip kan şekeri ölçümleri yapılarak etkinlik tamamlanmıştır.