Bölüm Başkanının Mesajı

Bakım verme felsefesi, süreci, sanatı ve bir insan bilimi olarak “insanlık onurunun, insanlığın korunması ve geliştirilmesi” olan hemşirelik; uğraş alanı insan olan ve bakıma temellenmiş bir meslektir. Bilim ve teknolojideki gelişmeler, toplumun sağlık gereksinimleri ve öncelikli sağlık sorunları, sağlık hizmeti sunumu ve hemşirelik bakım hizmetleri, politika ve uygulamalarında yaşanan değişimler hemşirelik eğitimini etkilemektedir.
Hemşirelik bölümü olarak eğitimde amacımız bilgi çağı olan 21. Yüzyılda, sorgulama, problem çözme, eleştirel düşünme, liderlik, işbirliği, etkili iletişim, küresel farkındalık gibi 21. Yüzyıl yetkinliklerini dikkate alarak yaşam boyu öğrenmeyi ve kalite kültürünü benimseyen; öğrenen, paylaşan, uygulayan ve uygulamalarının sonuçlarını değerlendiren; kurumsal ve toplumsal değerleri de dikkate alarak değişen koşullara uyum sağlama kapasitesi yüksek nitelikli sağlık hizmeti sunan hemşireler yetiştirmektir.
Hemşirelik eğitiminin sürekli iyileştirilmesini ilke edinen program 2023 yılında Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK) tarafından akredite edilmiştir.
Akreditasyon standartları dikkate alınarak klasik model ile eğitim öğretimin sürdürüldüğü programda; öğrenim çıktılarının kalitesini garanti altına almak için, kurum eğitim politikası, birim eğitim politikası, Yükseköğretim Kurumu, Yükseköğretim Kalite Kurulu ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin kalite güvence sistemi doğrultusunda, Öğrenme Yönetim Sistemi kullanılarak, öğrenci merkezli öğrenme öğretme yaklaşımı benimsenmiştir.
Eğitim programı çıktıları, hemşirenin bakım verici, eğitici, araştırıcı ve yönetsel rollerine odaklanmış ve Uluslararası Hemşireler Birliği ICN’in (International Council of Nurses) “Hemşireler her yerde” temasını benimsemiş, yaşamlara dokunurken, toplumun öncelikli sağlık sorunlarına ve gereksinimlerine program içeriklerinde yer vermiştir.
Lisans eğitiminde kazanılan bilgi ve becerilerin sağlık bakımı hizmetlerinde kullanılarak hemşire adaylarının mesleki yeterlilik kazanmalarını sağlamak ve onları mesleki yaşama hazırlamak amacıyla planlanan uygulamalar Klinik ve Saha Uygulama Esaslarına göre gerçekleştirilmektedir.
Klinik/saha uygulamaları Erzincan il merkezinde bulunan 510 yatak kapasiteli bir Eğitim-Araştırma Hastanesi, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezi, bazı Rehabilitasyon Merkezleri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bazı okullarda yürütülmektedir. Ayrıca yapım aşaması sonlanmakta olan bir Devlet Hastanesinde de bir sonraki dönem uygulama yapılabilecektir.
Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi ile mezuniyet öncesi dönemde hemşire adayları toplumsal duyarlılık bilinci, etkili iletişim becerileri ve ekip çalışması ile yaşadığı toplumun önceliklerini dikkate alarak birey, aile ve toplumun sağlığını geliştirme/iyileştirmeye katkı sunan projeler hazırlayarak uygulamaya aktarır ve yaşam boyu öğrenme sürecini geliştirir.
Öğrencilerin bilimsel, sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetleri öncelikle Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından kulüpler aracılığı ile ayrıca fakülte bünyesinde oluşturulan Bilimsel ve Sosyal Faaliyet İzlem Komisyonu, Sportif Faaliyetler Komisyonu tarafından yürütülmektedir.
Eğitim-öğretim genç ve dinamik kadro ile lisans ve lisans üstü düzeyde gerçekleştirilmekte ve mezuniyet sonrası da mezun izlemi sürdürülmektedir.
Kariyer yolculuğunda hemşirelik mesleğini seçerek eğitimde kaliteyi ve öğretimde yaşam boyu öğrenmeyi önemseyen hemşire adaylarını programımıza bekliyor bu programda yer alan sevgili öğrencilerimize ve mezunlarımıza EBYÜ SBF Hemşirelik Bölümü Ailesi adına başarılar diliyor, sevgilerimizi sunuyorum.